Prva škola u Delnicama utemeljena je oko 1836. godine zalaganjem Općine Delnice i brodske gospoštije. Tadašnji župnik Car sagradio je svojim novcem školsku zgradu, uz uvjet da mu općina beskamatno vrati uloženi novac.

Zgrada bijaše podignuta na crkvenom zemljištu preko puta župe crkve, a imala je dvije školske prostorije i stan za učitelja. Dovršena je 1837. godine i tada započinje redovita obuka. Školu su polazila djeca iz Delnica, Marija Trošta, Turni, Raskrižaja, Tihova, Zalesine i Javornika. Učenika je bilo mnogo pa se već tada održavala poludnevna obuka za viši i niži razdjel. Prvi redoviti učitelj bio je Josip Vidmar, rodom i kranjske, a u delnice je došao 1837. godine iz trsatskog samostana. Djeca su se obučavala u čitanju, pisanju i računanju i prije utemeljenja škole. Godišnja plaća učitelja iznosila je 300 forinti, a stan, drva i vrt nije plaćao.

Do 1854. godine školu su pohađala samo muška djeca. Školske godine 1858. / 59. od ukupno 201 upisanog učenika samo je 11 djevojčica.

Zbog sve većeg broja učenika 1878. godine počinje izgradnja nove školske zgrade u današnjoj Supilovoj ulici broj 107.

Godine 1958. Reformom osnovnog obrazovanja niži razredi Gimnazije pripojeni su Osnovnoj školi koja preuzima u vlasništvo novoizgrađenu školu. U ovom razdoblju rad Osnovne škole odvijao se u dvije, a ponekad i u tri smjene, jer je pored velikog broja odjeljenja Osnovne škole u zgradi radila u prijepodnevnoj smjeni i Gimnazija sa svojih 7 odjeljenja. Skučeni prostor otežavao je rad obiju škola te je 1977. godine u Delnicama otvorena nova školska zgrada i dječji vrtić u kojoj se i danas odvija osnovnoškolsko obrazovanje učenika.

Scroll Up