Lutkofor

21 listopada 2021

U srijedu, 20. listopada 2021., u našoj školi gostovalo je Gradsko kazalište lutaka Rijeka, sa svojim programom, Lutkoforom. Lutkoforu su prisustvovali učenici 4.a i 4.b razreda s učiteljicama Daliborkom Mihelčić Kanjer i Sanjom Arh.

Lutkofor je kreiran za gostovanje u osnovnim školama, učionicama ili nekom drugom školskom prostoru, a riječ je o umjetničko-edukativnom projektu kojim Gradsko kazalište lutaka Rijeka djeci približava lutkarsku umjetnost na način da ih izravno i kroz kazališni izričaj podučava nastajanju lutkarske predstave te da i djeca-gledatelji sami i kroz vlastiti rad kreiraju predstavu.

U prvom dijelu programa, održana je predstava koja se odnosi na proces nastajanja lutkarske predstave. Kroz likove inspicijenta, redatelja, tehnologa lutaka, glumca-lutkara i ostalih, učenici su se upoznali s lutkarskim pojmovima, osnovnom kazališnom problematikom i vrstama lutaka. Program završava pozivom učenicima da sudjeluju u radionici te pripreme i izvedu predstavu „Tri praščića“.

Kako ne bi zaboravili nove naučene kazališne pojmove, svaki je učenik dobio radni listić sadržajno vezan uz kazalište te „kazališni abecedarij“. Hvala gostima na vrlo zanimljivom i poučnom predavanju!

U prilogu možete vidjeti djelić radne atmosfere s radionice te pogledati predstavu koju su učenici samostalno osmislili.