Belarjevi dani

21 svibnja 2022

Učenici 4.a, 4.b i PŠ Crni Lug, 18. svibnja 2022. godine, otputovali su u NP Triglav kako bi se u dolini Soče susreli sa svom vršnjacima iz Slovenije, Italije i Austrije te sudjelovali u obilježavanju Belarjevih dana.
Belarjevi dani su tradicionalno okupljanje učenika od 1. do 5. razreda. Oko 1000 učenika svake godine posjeti dolinu Trente. Učenici naše škole upoznavali su se s biljnim i životinjskim svijetom koji obitava u i uz rijeku Soču, sa životom i radom dr. Julijusa Kugya koji je svoj život posvetio planinama, s načinom života u Trenti i tipičnom trentarskom kućom, načinom dobivanja željeza, botaničkim vrtom Julijana s oko 600 različitih vrsta alpskog i kraškog raslinja.
Četvrtaši su usporedili prirodne ljepote našega NP Risnjaka i rijeke Kupe te NP Triglava i rijeke Soče. Mnogo je sličnosti između ova dva nacionalna parka koja svojom ljepotom ostavljaju bez daha svakoga posjetitelja.
U pratnji svojih učiteljica, učitelja i djelatnika NP Risnjaka, gospodina Antolića i gospođe Sanje Žagar, učenici su proveli nezaboravan dan i uživali usvajajući nove nastavne sadržaje.
Iako je put bio zahtjevan, sretni i puni dojmova vratili smo se svojim kućama. Ponosni smo što smo bili jedina hrvatska škola koja je sudjelovala u obilježavanju Belarjevih dana.