Briga o očuvanju zavičajne riječi u Gorskome kotaru

07 rujna 2023

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika – “Zavičajni identitet i očuvanje hrvatske jezične baštine: kajkavski zavičajni govori uz 90. godišnjicu smrti Dragutina Domjanića” održan je 4. srpnja 2023. u OŠ Dragutina Domjanića u Svetom Ivanu Zelini.

Skupu su prisustvovale više savjetnice mr. sc. Gea Cetinić i Barbara Beronja, a zavičajni identitet i književno stvaralaštvo Dragutina Domjanića predstavio je Krunoslav Hublin, glumac Zelinskog amaterskog kazališta ZAmKa. Sudionici su se upoznali s dijalektalnom leksikografijom, kao i pisanom baštinom kajkavskoga narječja, a potom je uslijedilo nekoliko primjera dobre prakse. U vrijeme kada mladi sve manje govore mjesnim govorom te zaboravljaju domaću riječ, postaje sve izazovnije očuvati baštinu …

Nekoliko učitelja iz kajkavskoga govornog područja, koji brinu o očuvanju baštine, predstavilo je svoj rad. Ponosni smo na našu učiteljicu Božicu Pleše koja je sudionicima skupa predstavila brigu o zavičajnoj riječi u školama Gorskoga kotara. Sve prisutne upoznala je s projektom Govor moga zavičaja koji se kontinuirano već trideset godina provodi u suradnji s Maticom hrvatskom, ogranak Delnice, a čiji je idejni začetnik gospođa Nives Marijanović. Također je predstavljen zbornik Lejpe maje Dejuonce – Zbornik učeničkog literarnog stvaralaštva na delničkom mjesnom govoru. Nastao je suradnjom delničke osnovne škole i Gradske knjižnice J.Majnarich, a okuplja literarno stvaralaštvo nastajalo dvadesetak godina u generacijskom nizu učenika Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Delnice. Urednica Zbornika i sakupljačica učeničkog zavičajnog blaga upravo je učiteljica Božica kojoj želimo još puno uspješnih projekata te joj zahvaljujemo na promociji Škole i našega kraja.