Festival znanosti „stemOGrad“ Ogulinu

14 svibnja 2024

U okviru Međunarodnog projekta „Djevojčice u STEM-u“, učenice naše škole, sudionice ekipnog online natjecanja održanog 8. 3. 2024. imale su priliku sudjelovati i na STEM Festivalu u Ogulinu.

Cilj ovog događaja je pružiti mladima grada Ogulina, ali i okolnih gradova i općina, kao i posjetiteljima koji u to vrijeme borave u Ogulinu mogućnost izvaninstitucionalnog stjecanja znanja, vještina i kompetencija prilagođenih njihovom uzrastu te na zanimljiv i interaktivan način približiti znanost mladima. Organizator projekta je Društvo pedagoga tehničke  kulture, ali u samu organizaciju radionica uključene su osnovne škole grada Ogulina i okolice, zadruge škola, srednje škole grada Ogulina te desetak škola sudionica projekta „Djevojčice u STEM-u“ među kojima je i naša škola, dok je sam projekt posjetilo oko dvadesetak škola iz svih dijelova Hrvatske.

Projekt je usmjeren na učenike osnovnih škola te predškolski uzrast, a osim organiziranih grupa bili su pozvani i svi zainteresirani za znanost, od najmanjih do najvećih jer je se za svakog moglo pronaći nešto. Festival se održao od 10 do 15 sati 14. svibnja 2024. Iako je bilo planirano održavanja Festivala na prostorima Đulinog parka, zbog vremenskih (ne)prilika održan je u dvorani kod Prve osnovne škole u Ogulinu što nije umanjilo jedinstveni doživljaj.

Osim radionica, posjetiteljima je bio pripremljen i zabavni program paralelno s radionicama kako bi se osigurao cjelodnevni program kao npr. zip line u suradnji s HGSS Ogulin, Potraga za blagom itd. Osim toga za festival su osmišljene i igre kao npr. kružić-križić s kupusom i krumpirom, lov na glavicu kupusa kao simbolima Ogulina, foto kutak i sl. Sudionike su  dočekale i kroz radionice vodile kostimirane vještice ali i ostali likovi iz Ivaninih bajki. 

Obzirom da je naša škola uključena u STEM Tech projekt  i mi smo htjele podijeliti naša znanja i iskustva te smo za Festival pripremile dvije radionice: „Origami“ i „Od p H vrijednosti do umjetnosti.“

Naše radionice (štandovi) privukle su veliku pažnju, posebno onih najmlađih.

Program Festivala obogatio je naša znanja i iskustva i pokazao kako učenje znanosti može biti zabavno, a putovanje vlakom do Ogulina doprinijelo je cjelokupnom doživljaju  današnjeg dana.

I zato, vidimo se na Festivalu sljedeće godine!!!

U prilogu: Radionica „Od pH vrijednosti do umjetnosti“