Posjet NP Risnjak

06 srpnja 2022

Dana 15. lipnja 2022. učenici 2.a i 2.b razreda, u pratnji svojih učiteljica Jolande Gržinić Malnar i Adrijane Kruljić te učiteljice Barbare Randelj posjetili su NP Risnjak. Nacionalni park “Risnjak” osnovan je 1953. godine na površini od 3041 hektara. Osnovu parka čini masiv planine Risnjak, s vrhom na 1528 metara, a 1997. godine površina parka povećana je na 6400 hektara i danas je na području parka izvor rijeke Kupe.Vidici koji se pružaju s vrhova masiva čudesno su mjesto za promatranje Gorskog kotara, Kvarnerskog zaljeva i Alpa u Sloveniji.
Gusto i nepregledno zelenilo goranskih šuma osiguralo je Risnjaku ulazak u društvo nacionalnih parkova Hrvatske. Na svega šezdesetak četvornih kilometara četrnaest je šumskih zajednica, trideset biljnih, a sedamdeset posto površine Parka zona je stroge zaštite.
Ulaz u nacionalni park je moguć iz nekoliko smjerova, a naši su učenici išli putem od Gornjeg Jelenja, od Vilja. Od Vilja do Schlosserovog doma na Risnjaku (1418 m) preko Medvjeđih vrata pješači se oko jedan sat, a put se lagano uspinje kroz šumu.
Terenska je nastava za učenike bila predivno iskustvo, a učiteljice i učenici ovim putem zahvaljuju roditeljima bez kojih realizacija ne bi bila moguća. Prijevoz su omogućili: Hrvatske šume, GSS, Ispostava Delnice, Javna vatrogasna postaja Grada Delnica, NP Risnjak. Učenici su do Risnjaka putovali kombijima koje su vozili njihovi roditelji: mama Martina, mama Tanja, mama Goranka, tata Hrvoje, gosp. Danilo. U pratnji učenika bile su i mama Željka i mama Danijela. Mama Tanja Ranković bila je vodič na Risnjaku gdje su učenici slušali priču Mladena Kušeca “Risnjak ili Priča o ljubavi”. Učenici su rješavali listiće iz matematike, upoznajući Risnjak učili prirodu, realizirali nastavu hrvatskoga jezika razgovarajući o priči Mladena Kušeca i izražavajući dojmove. Tata Saša organizirao je potom za naše izletnike ručak na Platku. Terenska nastava oduševila je drugaše, a ovim putem svima koji su nam pomogli u realizaciji – veliko HVALA.