Tjedan dobre dječje knjige

15 svibnja 2022

Manifestacija se održava od 2012. godine na županijskoj razini. Organizator programa je Gradska knjižnica Rijeka, a manifestaciju financijski podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Cilj je manifestacijom skrenuti pažnju na važnost odabira dječje knjige te upoznati djecu s primjerima dobre dječje knjige i autorima koji djeci šalju pozitivne poruke. Namijenjen je djeci i mladima, ali i svima odraslima uključenima u njihov razvoj. U suradnji s Gradskom knjižnicom Janet Majnarich u Delnicama popularizacija knjige i čitanja provedena je kroz sljedeće aktivnosti:

– Za učenike 4.b razreda 26. travnja organizirana je radionica uz predstavljanje serijala Višnjin dnevnik J.Chamblain. Kameni zoološki vrt književno je djelo napisano u obliku dnevnika, a govori o prijateljstvu i zajedništvu. S učenicima je u pratnji bila njihova učiteljica Sanja Arh.

– 28. travnja Županijski bibliobus okupio je korisnike iz cijeloga Gorskoga kotara u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich Delnice. Književnica Jelena Pervan pričala je “što

će Tonka sutra, a što danas obaviti”. Susretu je nazočilo nekoliko učenika prvih razreda naše škole u pratnji školske knjižničarke Sarite Šimac.

– 29. travnja učenici 7.a i 7.b razreda u pratnji svojih učiteljica Sarite Šimac i Marine Vidoš nazočili su radionici pod nazivom „Budi hrabar, budi svoj“. Učenicima je predstavljena knjiga L.Potion Savršeno nesavršene priče.

– Istoga dana, 29. travnja, učenici 1.b razreda u pratnji svoje učiteljice Ksenije Marincel u knjižnici su čitali i interpretirali djelo Hrabrica Ž.Horvat-Vukelje.

Tijekom svih radionica predstavljale su se pojedine knjige i autori – pisci i ilustratori, pripovijedalo se, čitalo, razgovaralo, crtalo, istraživalo….Knjige nas vode na čarobna putovanja, otvaraju nam i proširuju vidike, uče nas novim spoznajama, zabavljaju, tješe…. Uživajte u čitanju!